Cukinia w kuchni – dlaczego warto po nią sięgnąć i co dobrego przygotować?

Cukinia w kuchni – dlaczego warto po nią sięgnąć i co dobrego przygotować?

Cukinia to jedno z najpopularniejszych warzyw, po które sięgamy coraz częściej. Jej delikatny smak, możliwość łączenia z dowolnymi innymi składnikami, szerokie zastosowanie w kuchni oraz doskonałe właściwości zdrowotne sprawiają, że cukinia powinna gościć na naszych stołach tak często, jak to tylko możliwe. Znacznym ułatwieniem w zacieśnianiu znajomości z tym zielonym, sezonowym warzywem jest mnogość dań, które możemy przygotować na jego bazie.

Cukinia i jej właściwości zdrowotne – dlaczego jest tak polecana?

Cukinia jest warzywem delikatnym w smaku, lekkostrawnym, niskokalorycznym oraz bogatym w substancje odżywcze. Z tego powodu doskonale nadaje się do spożywania dla każdego, w tym także dzieci oraz seniorów. Cukinia jest warzywem szczególnie polecanym przez dietetyków – w 100 jej gramach mieści się zaledwie 17 kcal, co sprawia, że cukinię możemy jeść tak często, jak tylko chcemy, bez obaw o sylwetkę czy nadprogramowe kilogramy. Jakby tego było mało, cukinia jest bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów – znajdziemy w niej spore ilości witaminy C, B1, K i PP, żelaza, potasu, magnezu oraz beta karotenu.

Regularne spożywanie cukinii pozytywnie wpływa na procesy trawienne, pracę układu odpornościowego, samopoczucie oraz odporność organizmu. Spora zawartość kwasu foliowego sprawia, że cukinia jest szczególnie polecanym warzywem dla kobiet w ciąży, gdyż wspomaga prawidłowy rozwój płodu oraz zapobiega powstawaniu wad rozwojowych. Oprócz tego, cukinia to doskonały wybór dla diabetyków, gdyż posiada niski indeks glikemiczny wynoszący zaledwie 15. Właściwość tę docenią także osoby zmagające się z cukrzycą, które powinny zwracać uwagę na IG wybieranych przez siebie produktów. Regularne spożywanie cukinii to także znakomity sposób na wzmocnienie całego organizmu oraz podniesienie naturalnej odporności.

Cukinia w kuchni – dlaczego warto po nią sięgnąć i co dobrego przygotować?

Zastosowanie w kuchni – przepis na zdrowe i smaczne placki z cukinii

Cukinia posiada bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Na jej bazie możemy przyrządzić wiele smacznych i pożywnych dań, które pozwolą w pełni wykorzystać właściwości zdrowotne tego cennego warzywa. Ponadto, cukinia na tle innych warzyw wyróżnia się delikatnym smakiem, co pozwala na jej łączenie z wieloma innymi składnikami. Na bazie tego warzywa przygotujemy m. in. zupy, kremy, sałatki, leczo, ciasto, a także placki z cukinii. Oto, jak w kilku prostych krokach przygotować te ostatnie. Do ich realizacji potrzebujemy: 3 szt. cukinii, 2 jajek, 2 łyżek jogurtu naturalnego, 1 cebuli, 1 ząbka czosnku, 5-6 łyżek mąki, soli i pieprzu do smaku.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach, przekładamy na sitko i odcedzamy z nadmiaru wody. W misce umieszczamy cukinię, cebulę, posiekany drobno czosnek, jajka, jogurt oraz mąkę – doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Smażymy placki na patelni z dodatkiem oleju z obu stron aż nabiorą delikatnie złocistego koloru. Po usmażeniu placki z cukinii odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z wybranym sosem lub mięsem.

Podobne artykuły